Pay-as-you-through: Τι είναι και γιατί πρέπει να εφαρμοστεί

2
Pay-as-you-through: Τι είναι και γιατί πρέπει να εφαρμοστεί

Η ιδέα είναι απλή και η λογική είναι απλή: η συλλογή και η απόρριψη των σκουπιδιών είναι μια προσπάθεια, επομένως οι δήμοι και η διαχείριση απορριμμάτων χρεώνουν γι‘ αυτό και οι άνθρωποι που πετούν περισσότερα θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα. Για όσους ζουν ήδη σε έναν δήμο όπου το pay-as-you-throw (PAYT) είναι καθιερωμένο, αυτό το άρθρο μπορεί να φαίνεται παλιό νέο, αλλά υπάρχουν πολλοί που ζουν σε δήμους που χρεώνουν κατ‘ αποκοπή τέλη για τη διάθεση των σκουπιδιών και επομένως βρίσκουν τέτοια τιμολόγηση μεταβλητού επιτοκίου περίεργη και ξένη. Αυτό το άρθρο θα αναλύσει τι είναι το PAYT και τους διάφορους τύπους του.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), οι περισσότερες κοινότητες στις ΗΠΑ χρεώνουν κατ‘ αποκοπή τέλη στους κατοίκους τους για τα σκουπίδια ή τους ζητούν να πληρώσουν για τις υπηρεσίες συλλογής και διάθεσης σκουπιδιών έμμεσα μέσω φόρων ιδιοκτησίας. Εφόσον οι άνθρωποι πληρώνουν το ίδιο ποσό χρημάτων ανεξάρτητα από την ποσότητα των σκουπιδιών που πετούν, δεν έχουν κανένα κίνητρο (τουλάχιστον, οικονομικό κίνητρο) να προσπαθήσουν να μειώσουν τη σπατάλη τους. Η εναλλακτική είναι ένα σύστημα pay-as-you-through όπου ο λογαριασμός των σκουπιδιών αυξάνεται όσο περισσότερο κάποιος βάζει τα σκουπίδια στον κάδο απορριμμάτων.

Εταιρείες όπως WasteZero βοηθήστε στην εφαρμογή ενός συστήματος μέτρησης απορριμμάτων με βάση τον όγκο, εισάγοντας εξατομικευμένες σακούλες απορριμμάτων. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, οι συλλέκτες απορριμμάτων θα συλλέγουν καθορισμένες σακούλες απορριμμάτων, τις οποίες οι κάτοικοι μπορούν να αγοράσουν από τυπικά τοπικά σούπερ μάρκετ ή ψιλικατζίδικα. Το άτομο Α που πετάει τρεις φορές περισσότερα σκουπίδια από το άτομο Β θα πρέπει να αγοράσει 3 σακούλες και να πληρώσει τριπλάσια για τα σκουπίδια. Μια παρόμοια παραλλαγή είναι η χρέωση για αυτοκόλλητα. Τα σκουπίδια μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε σακούλα, αλλά οι συλλέκτες απορριμμάτων θα συλλέγουν μόνο σακούλες με αυτοκόλλητο.

Όπου κυριαρχεί η αποκομιδή κάδων τροχοφόρων στο πεζοδρόμιο, οι δήμοι μπορούν να επιλέξουν ένα σχέδιο με μεταβλητά μεγέθη κάδων τροχοφόρων. Ένα νοικοκυριό που είναι βέβαιο ότι ένας μικρότερος κάδος τροχών μπορεί να περιέχει την εβδομαδιαία ποσότητα απορριμμάτων του μπορεί να επιλέξει και να πληρώσει για έναν μικρότερο κάδο τροχών. Αν και τα τέλη για τον σωρευτικό όγκο απορριμμάτων μπορεί να μην ποικίλλουν γραμμικά (πιθανώς τιμωρώντας εκείνους των οποίων ο όγκος απορριμμάτων πέφτει κάπου στη μέση επειδή οι κάδοι τροχών έχουν λιγότερες επιλογές μεγέθους με μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ κάθε μεγέθους), αυτή η προσέγγιση κινητοποιεί τους ανθρώπους να μειώσουν πιο επιθετικά τα απόβλητά τους.

Οι δήμοι που θέλουν πολύ ακριβείς μεταβλητούς συντελεστές μπορούν να επιλέξουν συστήματα με βάση το βάρος. Μπορεί να έχουν φορτηγά συλλογής με εξοπλισμό για να ζυγίζουν τα σκουπίδια και να φορτίζουν κάθε νοικοκυριό με βάση το πραγματικό βάρος ή να τοποθετούν έξυπνους κάδους απορριμμάτων με ζυγαριά για να μετρούν το βάρος και ετικέτες αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (RFID) για την αναγνώριση και χρέωση των νοικοκυριών.

Η παραπάνω λίστα δεν είναι εξαντλητική. Υπάρχουν άλλες μέθοδοι και συνδυασμοί τους για την εφαρμογή μεταβλητών ποσοστών συλλογής απορριμμάτων. Αν και ένα σύστημα PAYT είναι εύκολο να ακολουθηθεί και μπορεί να εφαρμοστεί σχετικά γρήγορα, οι άνθρωποι μπορεί να μην θέλουν να περάσουν από την ταλαιπωρία να το ανακαλύψουν. Για τους ανθρώπους που έχουν συνηθίσει να κάνουν ντάμπινγκ ό,τι έχουν και να πληρώνουν το ίδιο ποσό, μπορεί να χρειαστούν κάποια πειστικά για να δουν το επιχείρημα για ένα σύστημα PAYT.

Το Reason Foundation συνοψίζει καλά τα οφέλη του PAYT μελέτη πολιτικής του. Πρώτον, είναι δίκαιο ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν περισσότερο του η υπηρεσία – δηλαδή η αποκομιδή σκουπιδιών – θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα Για η υπηρεσία. Δεύτερον, στέλνει ένα οικονομικό μήνυμα και οδηγεί τους ανθρώπους να ενεργούν με τον επιθυμητό τρόπο αντί να περιορίζουν απλώς την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Η οικονομική επιστήμη επιβεβαιώνει ότι αυτός είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος για να πείσουμε τους ανθρώπους να δράσουν. Τρίτον, τέτοια αποτελεσματικά κίνητρα θα οδηγήσει σε μείωση των απορριμμάτων, αύξηση της ανακύκλωσης και συνολικά περιβαλλοντικά οφέλη – ο στόχος προς τον οποίο όλοι προσπαθούμε.

Υπάρχουν περιπτώσεις επιτυχίας της PAYT σε όλο τον κόσμο. Η Νότια Κορέα υιοθέτησε ένα σύστημα PAYT που βασίζεται σε σακούλες το 1995, το οποίο οδήγησε σε σημαντική μείωση του όγκου των γενικών απορριμμάτων. Η Νότια Κορέα διαθέτει πλέον ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης στον κόσμο και εμπειρογνώμονες πιστώνουν το σύστημα PAYT. Τώρα υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για ανακύκλωση – εάν ανακυκλώνετε περισσότερα, έχετε λιγότερα γενικά απόβλητα για να πληρώσετε. Στο Νιου Χάμσαϊρ, οι πόλεις που εφάρμοσαν το PAYT παρουσίασαν σημαντική μείωση στη διάθεση των απορριμμάτων. Η έρευνα παραδέχεται επίσης ξεκάθαρα ότι η αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης που συνήθως σχετίζεται με το PAYT δεν ήταν στατιστικά σημαντική στο Νιου Χάμσαϊρ, αλλά αυτό σημαίνει ότι, αντί να εκτρέπουν τα σκουπίδια από τα γενικά απόβλητα στην ανακύκλωση, οι άνθρωποι παρήγαγαν λιγότερα απόβλητα, κάτι που είναι ένα άλλο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: το pay-as-you-through είναι ο δρόμος και πρέπει όλοι να το εφαρμόσουμε στις κοινότητές μας. Εάν ζείτε σε μια κοινότητα που δεν χρησιμοποιεί επί του παρόντος σύστημα PAYT για τη συλλογή απορριμμάτων, μιλήστε με τον πολεοδόμο ή τον τοπικό αντιπρόσωπό σας. Αν είσαι εσύ αυτός που παίρνεις αποφάσεις, κάνε το να συμβεί! Ας βοηθήσουμε όλοι το περιβάλλον μειώνοντας παράλληλα το κόστος και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα.

Infographic που δείχνει διάφορα συστήματα PAYT που περιλαμβάνουν συλλογή σκουπιδιών

Βιβλιογραφικές αναφορές:

Schreibe einen Kommentar