Doing self Stroud: μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων των δεκαπενθήμερων συλλογών

3
Doing self Stroud: μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων των δεκαπενθήμερων συλλογών

ο πρωτοσέλιδα στο δεδομένα ποσοστού ανακύκλωσης που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο λογικά επικεντρώθηκε στη συνεχιζόμενη ισοπέδωση της απόδοσης της συλλογής της Αγγλίας. Σε ένα μέτρο, τα «απόβλητα από τα νοικοκυριά», το ποσοστό ανακύκλωσης για το 2017/18 μειώθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 44,8%, αφήνοντας τον στόχο της ΕΕ για το 2020 για το 50% να φαίνεται όλο και πιο μακρινός.

Αυτό το απογοητευτικό αποτέλεσμα μάλλον επισκίασε τους τομείς των καλών ειδήσεων: σε εθνικό επίπεδο, η συνολική σπατάλη από τα νοικοκυριά στην Αγγλία μειώθηκε κατά 2,3 τοις εκατό. και σε τοπικό επίπεδο, υπήρξαν κάποιες εντυπωσιακές βελτιώσεις. Ο Stroud ήταν στην κορυφή του «πιο βελτιωμένου» πίνακα πρωταθλήματος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά: το 2015/16, το ποσοστό ανακύκλωσής τους ήταν 31,5%. μέχρι το 2017/18 είχε ανέλθει στο 61,2%, σχεδόν διπλασιάστηκε σε μόλις δύο χρόνια. Εάν μπορούμε να καταλάβουμε πώς ο Stroud σημείωσε τόσο γρήγορη πρόοδο, ίσως αυτός ο άπιαστος στόχος του 50% να είναι ακόμα εφικτός.

Υλική διαφορά

Πώς το έκανε ο Stroud; Το παρακάτω σχήμα δείχνει πώς οι διαφορετικές ροές υλικών έχουν συμβάλει στην αύξηση. Μέχρι το 2016, το Stroud ήταν ένα από τα λίγα συμβούλια που δεν πρόσφεραν υπηρεσία απορριμμάτων κήπου. ο νέο σύστημα είσπραξης χρεωμένων έχει αυξηθεί σταδιακά σε δημοτικότητα, αλλά συνεισφέρει λιγότερο από 100 κιλά ανά νοικοκυριό ετησίως – καθιστώντας το ένα πολύ μικρότερο μερίδιο της ανακύκλωσής τους από ό,τι για ορισμένα συμβούλια.

Ένα μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης οφείλεται στην υπηρεσία απορριμμάτων τροφίμων που εισήχθη τον Νοέμβριο του 2016, η οποία συνόδευσε τη μετάβαση από εβδομαδιαίες σε δεκαπενθήμερες υπολειμματικές συλλογές. Η αλλαγή της υπηρεσίας οδήγησε επίσης σε αύξηση των ποσοστών ξηρής ανακύκλωσης. Μετά την εφαρμογή του, τα υπολειμματικά απόβλητα έχουν σχεδόν μειωθεί στο μισό – μειώνονται κατά περισσότερο από ό,τι αυξήθηκε η χωρητικότητα ανακύκλωσης. Συγκρίνοντας τους 12 μήνες πριν από την αλλαγή με τους 12 μήνες μετά την αλλαγή, η χωρητικότητα στο κράσπεδο του Stroud μειώθηκε κατά 3.500 τόνους.

Stroud DC Performance

Το Kerbside συνέλεξε ξηρή ανακύκλωση, υπολείμματα τροφίμων, απορρίμματα κήπου και υπολειπόμενες επιδόσεις στο Stroud από τον Απρίλιο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2018. Πηγή: WasteDataFlow.

Θα μπορούσαν λοιπόν όλες οι αρχές να αναπαράγουν τα εντυπωσιακά επιτεύγματα του Stroud κάνοντας παρόμοιες αλλαγές;

Χωρίς ψευδαισθήσεις

Λοιπόν, πολλές άλλες αρχές έχουν ήδη πάει ανά δεκαπενθήμερο – σύμφωνα με το WRAP, το 77% των δημοτικών συμβουλίων συλλέγει τα υπολείμματα απορριμμάτων κάθε δύο εβδομάδες από τουλάχιστον μερικά από τα νοικοκυριά τους. Λίγοι όμως είχαν αυξήσεις απόδοσης παρόμοιες με του Stroud. Η Sutton, για παράδειγμα, εισήγαγε μια δεκαπενθήμερη υπηρεσία υπολειμμάτων και εβδομαδιαία ξεχωριστή υπηρεσία απορριμμάτων τροφίμων τον Απρίλιο του 2017 και είδε το ποσοστό ανακύκλωσής τους να αυξάνεται κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2016/17 και 2017/18. Αυτό ήταν αρκετό για να γίνει η αρχή η δεύτερη πιο βελτιωμένη στην πρόσφατη δημοσιοποίηση στατιστικών για τα απόβλητα – ένα φανταστικό επίτευγμα, αλλά μίλια πίσω από την αύξηση 30 ποσοστιαίων μονάδων του Stroud σε διάστημα δύο ετών.

Πρόσφατες ασκήσεις συγκριτικής αξιολόγησης Eunomia (χρησιμοποιώντας το Συγκριτικός δείκτης εργαλείο) έχουν δείξει ότι η μετακίνηση από εβδομαδιαία σε δεκαπενθήμερη υπολειμματική και η προσθήκη μιας υπηρεσίας απορριμμάτων τροφίμων συνήθως προσθέτει περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες στο ποσοστό ανακύκλωσης μιας αρχής, με την προϋπόθεση ότι δεν μετατοπίζεται τα απόβλητα. Στην περίπτωση του Stroud, φαίνεται επίσης ότι υπήρξε σημαντικό αποτέλεσμα πρόληψης των απορριμμάτων.

Θα πρέπει πρώτα να διερευνήσουμε εάν τα εξαιρετικά στατιστικά στοιχεία του Stroud μπορεί να είναι κατά κάποιο τρόπο απατηλά.

  • Ανταποκρίνονται οι κάτοικοι στους νέους περιορισμούς για τα υπολείμματα απορριμμάτων βάζοντας μη ανακυκλώσιμο υλικό στην ανακύκλωση; Δεν φαίνεται. Τα δεδομένα δείχνουν μόνο μια μικρή αύξηση στα απορρίμματα ανακύκλωσης στο MRF, από 3% σε 5%, περίπου 3 κιλά ανά νοικοκυριό ετησίως (kg/hh/έτος) περισσότερα. Αυτό είναι περίπου το 1% της μείωσης των υπολειμματικών απορριμμάτων.
  • Σε ορισμένες περιοχές με δεκαπενθήμερες συλλογές υπολειμμάτων απορριμμάτων, οι επιχειρηματίες εμπορικοί συλλέκτες απορριμμάτων πούλησαν στους κατοίκους υπηρεσίες συλλογής υπολειμμάτων απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν τα απόβλητα από τις στατιστικές των τοπικών αρχών. Ωστόσο, δεν βρήκα καμία ένδειξη ότι τέτοιες υπηρεσίες προσφέρονται στο Stroud.
  • Ένας συχνά εκφρασμένος φόβος είναι ότι η μείωση της υπολειπόμενης συχνότητας συλλογής οδηγεί σε ανατροπή της μύγας. Ο Stroud σημείωσε μια μικρή αύξηση (79 τόνοι) στην ετήσια χωρητικότητα της μύγας, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε περισσότερο από τη μείωση των συλλεγόμενων απορριμμάτων καθαρισμού δρόμων (151 τόνοι) την ίδια περίοδο.
  • Αντ‘ αυτού οι άνθρωποι μετέφεραν τα περιττά απόβλητά τους στο HWRC; Το συμβούλιο της κομητείας Gloucestershire είναι υπεύθυνο για τα HWRC στην περιοχή, γεγονός που καθιστά δύσκολη την απομόνωση του αντίκτυπου του Stroud. Ωστόσο, η χωρητικότητα HWRC της κομητείας παραμένει σχεδόν αμετάβλητη κατά τη διάρκεια των δύο ετών από τότε που το Stroud έκανε τις αλλαγές στις υπηρεσίες του.

Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια εύλογη εξήγηση εκτός από μια πραγματική μείωση των υπολειμματικών αποβλήτων, πέρα ​​από την αύξηση της ανακύκλωσης.

Απώλεια βάρους

Η μείωση των υπολειμματικών αποβλήτων είναι εντυπωσιακή: η απόδοση του Stroud για το 2017/18 ήταν μόλις 259 kg/hh, η οποία είναι η μικρότερη από οποιαδήποτε άλλη αρχή στην Αγγλία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των αρχών που έχουν υπολειμματικές συλλογές τριών εβδομάδων. Οι συλλογές υπολειμμάτων τριών εβδομάδων μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τα υπολείμματα, αλλά το παράδειγμα του Stroud δείχνει ότι είναι ένα περιττό βήμα;

Κάδοι Stroud

Ένας συνδυασμός binning; Σουίτα Stroud με κοντέινερ δίπλα στο κράσπεδο. Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Περιφερειακού Συμβουλίου Stroud.

Το Stroud μπορεί να μην πήγαινε τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά οι κάτοικοι εξακολουθούσαν να έχουν μια σημαντική «συμπίεση» στην υπολειπόμενη χωρητικότητα αποβλήτων. Παλαιότερα, οι κάτοικοι μπορούσαν να πετάξουν όσα σακιά υπολειμμάτων ήθελαν κάθε εβδομάδα. Ως μέρος της αλλαγής υπηρεσίας, ο Stroud εισήγαγε τροχοφόρους κάδους 140 λίτρων. συλλέγεται ανά δεκαπενθήμερο, που παρέχει στα νοικοκυριά ισοδύναμο όγκο 70 λίτρων την εβδομάδα. Ένας τροχοφόρος κάδος 240 λίτρων, η πιο δημοφιλής επιλογή για αυτές τις περιορισμένες συλλογές, παρέχει 80 λίτρα την εβδομάδα σε τρεις εβδομάδες – έτσι οι κάτοικοι του Stroud έχουν στην πραγματικότητα μικρότερο εβδομαδιαίο όγκο διαθέσιμο.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι μια φθηνή επιλογή για συμβούλια με περιορισμένα μετρητά. Σε μια αρχή 50.000 νοικοκυριών, η κεφαλαιουχική δαπάνη για νέους κάδους θα ήταν περίπου 1 εκατομμύριο £ – μια σημαντική επένδυση. Η αλλαγή της συχνότητας συλλογής ενώ διατηρείτε τους παλιούς κάδους είναι συνήθως μια φθηνότερη επιλογή για όσους θέλουν να συμπιέσουν την υπολειπόμενη χωρητικότητα απορριμμάτων.

Διατηρήστε την ψυχραιμία και την ετοιμότητα

Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η συμπίεση της υπολειπόμενης χωρητικότητας αποβλήτων, τα αποτελέσματα του Stroud είναι αξιοσημείωτα. Οι αποδόσεις των απορριμμάτων τροφίμων του συμβουλίου, στα 110 κιλά ανά νοικοκυριό, είναι υψηλότερες από οποιαδήποτε άλλη αρχή στην Αγγλία που επιτεύχθηκε το 2016/17. Η υπολειπόμενη συχνότητα τείνει να είναι ισχυρός παράγοντας για την εκτροπή των απορριμμάτων τροφίμων, επομένως η υπέρβαση της απόδοσης των αρχών με υπολειμματικές συλλογές τριών εβδομάδων είναι ένα σημαντικό επίτευγμα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας των συλλογών, περίπου το 90 τοις εκατό των νοικοκυριών έβαζαν τα υπολείμματα των τροφίμων τους για συλλογή. Αυτό είναι απίστευτα υψηλό για μια δεκαπενθήμερη υπολειπόμενη υπηρεσία, με πολλές αρχές να επιτυγχάνουν μόνο περίπου 50% συμμετοχή. Ούτε η Stroud παρέχει δωρεάν caddy liners, κάτι που συνήθως ενθαρρύνει τη συμμετοχή.

Ωστόσο, οι κάτοικοι επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τις δικές τους πλαστικές σακούλες, καθώς και τα σκουπίδια, για να συγκρατούν τα απορρίμματα τροφών τους, καθώς η εγκατάσταση ανακύκλωσης είναι προσανατολισμένη στην αποσάκωση των απορριμμάτων πριν από την επεξεργασία τους. Από μόνη της, ωστόσο, αυτή η σχετικά κοινή πολιτική είναι απίθανο να εξηγήσει τα απίστευτα ποσοστά συμμετοχής.

Θα μπορούσε αυτή η ισχυρή συμμετοχή να ήταν αποτέλεσμα καταπληκτικών επικοινωνιών; Ας δούμε μια άλλη πρόσφατη επιτυχημένη καμπάνια για σύγκριση. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Μπρίστολ έχει προσφέρει εδώ και καιρό μια συλλογή απορριμμάτων τροφίμων, αλλά πρόσφατα άρχισε να επιτρέπει στους οικοδεσπότες να χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες για να επενδύσουν τα φαγητά. Η αλλαγή ανακοινώθηκε, παράλληλα με μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της ανακύκλωσης απορριμμάτων τροφίμων, μέσω μιας επικοινωνιακής εκστρατείας. Το αποτέλεσμα ήταν μια σημαντική επιτυχία, με αποτέλεσμα την αύξηση της συλλεγόμενης σπατάλης τροφίμων κατά 16%.αλλά τα καθορισμένα επιτόκια και οι συνολικές αποδόσεις παραμένουν πολύ χαμηλότερα από του Stroud.

Η Eunomia διαθέτει μια βάση δεδομένων που δείχνει τα αποτελέσματα διαφορετικών πρωτοβουλιών για την αύξηση της σύλληψης απορριμμάτων τροφίμων, όπως αυτοκόλλητα για κάδους, καμπάνιες επικοινωνίας και δωρεάν κουφώματα. Δείχνει ότι, χωρίς έκπληξη, ένας συνδυασμός μέτρων παράγει το καλύτερο αποτέλεσμα, με τα αυτοκόλλητα για κάδους να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Αλλά κανένα από τα παραδείγματα δεν έχει παράγει τίποτα κοντά στο αποτέλεσμα του Stroud.

Μια τελική πιθανότητα είναι οι άνθρωποι στο Stroud να έχουν ασυνήθιστα πράσινα μυαλά ή κίνητρα για ανακύκλωση. Σίγουρα, ένα σχετικά υψηλό ποσοστό της περιφέρειας δημοτικοί σύμβουλοι (εννέα στα πενήντα, ή 18%) είναι από το Κόμμα των Πρασίνων – αλλά αυτό είναι περίπου το ίδιο με Μπρίστολ (δεκατρείς από εβδομήντα, ή 19%), το οποίο έχει χαμηλότερη απόδοση ανακύκλωσης. Ίσως το επίμαχη συζήτηση πάνω από τον αποτεφρωτήρα Javelin Park, που κατασκευάζεται τώρα εντός της περιοχής για να καλύψει τις ανάγκες διάθεσης απορριμμάτων ολόκληρης της κομητείας, έχει κάνει τους ανθρώπους πιο αποφασισμένους να αποφύγουν την παραγωγή υπολειμματικών απορριμμάτων – αλλά αυτή η συζήτηση προηγείται της νέας υπηρεσίας και οι επιπτώσεις της είναι δύσκολο να μέτρο – πόσο μάλλον να αναπαραχθεί αλλού!

Σαφώς, κανένας παράγοντας – το μέγεθος του κοντέινερ, η συχνότητα συλλογής, η πολιτική σάκων κουφωμάτων ή οι επικοινωνίες – δεν ευθύνεται για τα απίστευτα αποτελέσματα στο Stroud. Ωστόσο, το μήνυμα προς άλλες αρχές φαίνεται ξεκάθαρο. Η μείωση της υπολειπόμενης συχνότητας συλλογής και του μεγέθους του δοχείου, η βολική υπηρεσία ανακύκλωσης και οι εξαιρετικές εκστρατείες επικοινωνίας είναι βασικά. Και η ταχύτητα προόδου στο Stroud υποδηλώνει ότι, ίσως, υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία για την Αγγλία να βάλει αυτόν τον στόχο του 50%.

Επιλεγμένη εικόνα: Smabs Sputzer (CC BY 2.0), μέσω Flickr

Schreibe einen Kommentar