5 τρόποι για να ξεκινήσετε μια ζωή χωρίς πλαστικό

3
5 τρόποι για να ξεκινήσετε μια ζωή χωρίς πλαστικό

Προς τιμήν του Δωρεάν πλαστικό Ιούλιο, θέλαμε να επισημάνουμε και να παρέχουμε μερικές απλές και εύκολες αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινότητά σας για να μειώσετε τη χρήση πλαστικών. Για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καλύτερα γιατί υπάρχει ένας μήνας αφιερωμένος στην εξάλειψη του πλαστικού μιας χρήσης, αυτά είναι μερικά γρήγορα στατιστικά στοιχεία για την αρνητική επίδραση που έχει το πλαστικό στο περιβάλλον. Προς τιμήν του Δωρεάν πλαστικό Ιούλιο, θέλαμε να επισημάνουμε και να παρέχουμε μερικές απλές και εύκολες αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινότητά σας για να μειώσετε τη χρήση πλαστικών. Για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καλύτερα γιατί υπάρχει ένας μήνας αφιερωμένος στην εξάλειψη του πλαστικού μιας χρήσης, αυτά είναι μερικά γρήγορα στατιστικά στοιχεία για την αρνητική επίδραση που έχει το πλαστικό στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με National Geographic, σχεδόν 1.000.000 πλαστικά μπουκάλια πωλούνται κάθε λεπτό σε όλο τον κόσμο ενώ 100 τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Δεδομένου του στατιστικού ότι περισσότερο από το 40% του πλαστικού που παράγεται χρησιμοποιείται μόνο μία φορά και πετιέται, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα πλαστικά καταλήγουν σε χωματερές ή στη φύση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι επειδή τα πλαστικά δεν είναι βιοδιασπώμενα, δεν εξαφανίζονται από τη Γη μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Στην πραγματικότητα, το πλαστικό διασπάται σε μικρότερα κομμάτια που καταλήγουν στο πόσιμο νερό και την τροφή μας (περισσότερα κακά νέα: αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει για πάντα, ανάλογα με το είδος του πλαστικού). Εάν είχατε ποτέ ανησυχίες για το πόσιμο νερό από ένα υπερθερμασμένο πλαστικό μπουκάλι λόγω των χημικών ουσιών που μπορεί να έχουν διαρρεύσει από το πλαστικό, φανταστείτε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του συσσωρευμένου πλαστικού στη φύση και στο ανθρώπινο σώμα μας.

Ας ελπίσουμε ότι τώρα που έχετε μια καλύτερη ιδέα για το πόσο επιβλαβές είναι το πλαστικό για το περιβάλλον, μπορούμε να αναλύσουμε γιατί ιδρύθηκε το Plastic Free July. Εμπνευσμένο από την αποστολή να «χτίσει ένα παγκόσμιο κίνημα που μειώνει δραματικά τη χρήση πλαστικών και βελτιώνει την ανακύκλωση», το The Plastic Free Foundation ξεκίνησε το Plastic Free τον Ιούλιο το 2011 και έκτοτε κέρδισε βραβεία για τις προσπάθειες και τα αποτελέσματά του. Σύμφωνα με τους Ετήσια έκθεση 2019, 250 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στην εκστρατεία που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση περίπου 825 εκατομμυρίων κιλών πλαστικού που θα είχαν χρησιμοποιηθεί. Η εκστρατεία ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αποφύγουν τη χρήση τουλάχιστον ενός πλαστικού αντικειμένου μίας χρήσης ως μωρό για να οδηγήσουν έναν τρόπο ζωής χωρίς πλαστικά.

Παρακάτω είναι 5 τρόποι εσείς μπορούν να συμμετάσχουν στο Plastic Free Ιουλίου:

1. Απενεργοποιήστε τις πλαστικές σακούλες για επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες

Την επόμενη φορά που θα πάτε έξω σε ένα παντοπωλείο, φέρτε μαζί σας ένα σακίδιο, μια πάνινη τσάντα ή ακόμα και ένα πορτοφόλι (ανάλογα με το πόσο πρέπει να αγοράσετε). Όχι μόνο βοηθάτε να σωθεί ο πλανήτης, αλλά θα εξοικονομήσετε χρήματα, καθώς πολλές περιοχές του κόσμου χρεώνουν τώρα τους πελάτες για τη χρήση πλαστικών σακουλών. Με τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα που πωλούν σχεδόν πάντα επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες, σκεφτείτε το ως μια μακροπρόθεσμη επένδυση που ωφελεί το περιβάλλον. Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε μια λεπτομερή ανάλυση για το πώς οι πλαστικές σακούλες είναι επιβλαβείς.

2. Μη χρησιμοποιείτε πλαστικά καλαμάκια μιας χρήσης

Αν και η καλύτερη λύση θα ήταν να μην χρησιμοποιείτε καθόλου καλαμάκια, καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου η χρήση καλαμιών είναι αναπόφευκτη, ειδικά για άτομα με αναπηρία. Σήμερα, υπάρχουν πολλές φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις που περιλαμβάνουν κομποστοποιήσιμα χάρτινα καλαμάκια και επαναχρησιμοποιούμενα μεταλλικά καλαμάκια. Αν και αυτά τα καλαμάκια μπορεί να μην είναι η τέλεια, όλα σε ένα λύση αφού είναι μπορεί να απορριφθεί λανθασμένα ή προκαλέσει σωματική βλάβηπαράγουν μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας που είναι μια νίκη για το περιβάλλον.

3. Χρησιμοποιήστε ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερό, θερμός ή κούπα

Αυτή η επιλογή είναι ίσως η πιο δημοφιλής. Εκτός από την ύπαρξη άλλης επιφάνειας που μπορείτε να γεμίσετε με αυτοκόλλητα ως μορφή αυτοέκφρασης, τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού είναι ιδανικά για ποτά εν κινήσει, ειδικά εάν είναι κατασκευασμένα με υλικά που διατηρούν το ποτό σας στη βέλτιστη θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη χημική ουσία από το πλαστικό που μπορεί να διαρρεύσει στο νερό σας. Διασκεδαστικό γεγονός: Ορισμένα καφέ θα σας προσφέρουν έκπτωση εάν φέρετε το δικό σας φλιτζάνι/θερμο/κούπα.

4. Απενεργοποιήστε τις καθημερινές επαφές για τις μηνιαίες επαφές

Για όσους φορούν φακούς επαφής, είτε συνταγογραφούμενους είτε έγχρωμους φακούς, η καθημερινή επιλογή είναι συχνά η δημοφιλής επιλογή δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τον καθαρισμό των φακών για πολλαπλές χρήσεις. Όταν αυτές οι επαφές απορρίπτονται, συχνά ξεπλένονται στην αποχέτευση ή πετιούνται στα σκουπίδια. Επειδή πολλές χώρες δεν έχουν καθορισμένο πρωτόκολλο απόρριψης, πολύ λιγότερο ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης αφιερωμένο σε φακούς επαφής όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το πλαστικό στη συσκευασία και οι επαφές μολύνουν την παροχή νερού μας ή συσσωρεύονται σε χώρους υγειονομικής ταφής. Αν και η χρήση γυαλιών θα ήταν η καλύτερη λύση, η επιλογή επαφών εκτεταμένης χρήσης είναι μια άλλη επιλογή που μειώνει την κατανάλωση πλαστικού.

5. Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιήσιμα μη πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων

Όταν συσκευάζετε τρόφιμα από το σπίτι, σταματήστε να ανησυχείτε για το εάν σφράγισατε με επιτυχία τη σακούλα σάντουιτς και προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο αποθήκευσης τροφίμων που είναι ασφαλές για φούρνο μικροκυμάτων που θα σας επιτρέψει να ξαναζεσταίνετε το φαγητό σας όπως χρειάζεται. Για να πάτε αυτή την πρακτική στο επόμενο επίπεδο, όταν βγαίνετε για φαγητό και δεν είστε σε θέση να ολοκληρώσετε τα πάντα, συσκευάστε τα υπολείμματα στο δικό σας δοχείο φαγητού.

Αν και αυτή δεν είναι μια ολοκληρωμένη λίστα λύσεων, θέλουμε να βοηθήσουμε να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με τις βλάβες του πλαστικού μιας χρήσης και πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση πλαστικού. Αν ψάχνετε περισσότερους τρόπους για να μειώσετε τη χρήση πλαστικών στην καθημερινή σας ζωή, δείτε αυτό ανάρτηση. Όπως συμβαίνει με κάθε κίνημα ή καμπάνια, ελπίζουμε ότι αυτές οι αλλαγές για έναν τρόπο ζωής χωρίς πλαστικό διαρκούν περισσότερο από τον Ιούλιο. Όλοι παίζουμε ρόλο στο να διατηρούμε τη Γη καθαρή και κατοικήσιμη, οπότε ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για αυτόν τον πλανήτη που ονομάζουμε σπίτι.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

Schreibe einen Kommentar