Πώς να φιλετάρετε σωστά ένα ψάρι

1
Πώς να φιλετάρετε σωστά ένα ψάρι

Εάν μάθετε πώς να φιλετάρετε ένα ψάρι, σίγουρα θα κάνετε το επόμενο γεύμα σας με θαλασσινά πιο ευχάριστο και πιο εύκολο να το ψάξετε.

Εδώ είναι ένας απλός οδηγός βήμα προς βήμα για το πώς να φιλετάρετε σωστά ένα ψάρι.

ΣΧΕΤΙΚΟ: Οδηγός Homesteading: How To Smoke Fish At Home

Πώς να φιλετάρετε ένα ψάρι με τον σωστό τρόπο

Τι θα χρειαστείτε:

 • Αιχμηρό μαχαίρι φιλέτου
 • Ψαλίδι
 • Κουβάς με νερό και πάγο
 • Γάντια
 • Επιφάνεια κοπής
 • Τσιμπιδακι ΦΡΥΔΙΩΝ
 • Χαρτοπετσέτα ή καθαρό πανί

Βήμα 1: Αφαιρέστε τα ψάρια

Το χέρι ενός άνδρα καθαρίζει τα ψάρια χρησιμοποιώντας νερό για να πλύνει | πώς να φιλετάρετε ένα ψάρι βήμα προς βήμα

Η αφαίμαξη του ψαριού σας βοηθά στη διατήρηση της γεύσης και της υφής του κρέατος, ειδικά εάν πρόκειται για φρέσκο ​​ψάρι. Χρησιμοποιώντας το μαχαίρι ή το ψαλίδι σας, κάντε μια ρηχή τομή κάτω από τα βράγχια. Σπάστε το νωτιαίο μυελό του γυρίζοντας το κεφάλι προς τα πίσω.

Στη συνέχεια, περάστε ένα σχοινί από το στόμα του μέσα από τα βράγχια. Διατηρήστε τη φρεσκάδα του ψαριού σας μουλιάζοντάς το σε νερό με πάγο για λίγα λεπτά. Αφήστε το ψάρι σας να αιμορραγήσει πριν το ξεφλουδίσετε και το καθαρίσετε.

Η παράλειψη αυτού του βήματος στο φιλετάρισμα του ψαριού σας μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο βρώμικη διαδικασία μόλις φτάσετε στο τμήμα κοπής και μπορεί να κάνει το κρέας να έχει όξινη γεύση.

Βήμα 2: Αφαλάτωση των ψαριών

αφαίρεση λέπια ψαριού | πώς να φιλετάρετε ένα ψάρι βήμα προς βήμα

Με το πίσω μέρος του μαχαιριού σας, αφαιρέστε τα λέπια του ψαριού σας ξύνοντας το δέρμα σε μεγάλες κινήσεις. Ξεκινήστε από την ουρά πηγαίνοντας στο κεφάλι. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να αφαιρεθούν πλήρως τα λέπια.

Στη συνέχεια, ξεπλύνετε τα ψάρια για να απαλλαγείτε εντελώς από τα λέπια στο δέρμα. Να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε αυτό το βήμα. Φοράτε γάντια για την προστασία και την ασφάλειά σας.

Βήμα 3: Κόψτε το ψάρι

Μια γυναίκα αφαιρεί εσωτερικά όργανα από τα ψάρια της θάλασσας | πώς να φιλετάρετε ένα ψάρι βήμα προς βήμα

Περάστε την άκρη του μαχαιριού σας από την ουρά, κατά μήκος του σώματος, μέχρι το κεφάλι. Μόλις το μαχαίρι σταματήσει στο κεφάλι, ανοίξτε την κοιλιακή κοιλότητα και ξύστε τα εντόσθια χρησιμοποιώντας τα χέρια σας φορώντας γάντια. Καθαρίστε τυχόν υπολείμματα μέσα στο στομάχι, ξεπλένοντάς του ένα καλό, μακρύ ξεβγάλσιμο με κρύο νερό.

Βήμα 4: Αφαιρέστε την κεφαλή

κοντινό πλάνο εργάτη που κόβει σολομό σε σανίδα | πώς να φιλετάρετε ψάρι με τον εύκολο τρόπο

Σε ένα ξύλο κοπής, βάλτε το ψάρι σας στο πλάι και κρατήστε το από το στόμα του. Τοποθετήστε το μαχαίρι πίσω από τα βράγχια, και κόψτε προς τα κάτω και διαγώνια πηγαίνοντας στο κεφάλι μέσα από το κόκκαλο. Κάντε το από την άλλη πλευρά μέχρι να αφαιρέσετε εντελώς το κεφάλι.

Αντί να πετάξετε αυτό το μέρος, μπορείτε να το αποθηκεύσετε με πάγο και να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε ζωμό ψαριών.

Βήμα 5: Αφαιρέστε την ουρά και τα πτερύγια

καθαρισμός ψαριών αφαίρεση πτερυγίων | πώς να φιλετάρετε ψάρι με τον εύκολο τρόπο

Τοποθετήστε το μαχαίρι σας εκεί που το ουραίο πτερύγιο του ψαριού σας ενώνει το σώμα του. Κόψτε ίσια για να αφαιρέσετε την ουρά.

Χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι, κόψτε τα πτερύγια στο πάνω μέρος και στα πλάγια. Μην ξεχνάτε αυτή τη διαδικασία για να κάνετε πιο ακριβείς τις κοπές φιλέτου ψαριού σας.

ΣΧΕΤΙΚΟ: 7 εκπληκτικά οφέλη για την υγεία του ιχθυελαίου

Βήμα 6: Κάνετε κοψίματα φιλέτου

σεφ που κόβει κόκκινο ψάρι στην κουζίνα | πώς να φιλετάρετε κάθε ψάρι

Το να μάθετε πώς να φιλετάρετε σωστά ένα ψάρι απαιτεί λίγη πίεση και λεπτές κινήσεις. Γυρίστε το μαχαίρι σας προς το μέρος που ήταν η ουρά και μετά τοποθετήστε το κοντά στα πλευρά. Περάστε το μαχαίρι σας κατά μήκος της κορυφής των πλευρών με τη ραχοκοκαλιά ως οδηγό σας.

Συνεχίστε να κόβετε προς τα κάτω μέχρι να τελειώσετε στο τμήμα της ουράς. Καθώς κόβετε σε φέτες, έχετε κατά νου να ανασηκώσετε τη σάρκα. Αυτό γίνεται για να ελέγξετε ότι κρατάτε το περισσότερο κρέας και να βεβαιωθείτε ότι εξακολουθείτε να το κόβετε σε ευθεία γραμμή.

Αυτό μπορεί να χρειαστεί περισσότερες από μία προσπάθειες, αλλά κάντε ρηχές τομές για να αποφύγετε τη διείσδυση στη ραχοκοκαλιά. Αν θέλετε να ψήσετε το ψάρι σας στη σχάρα, μπορείτε να το κόψετε σε μπριζόλες, πάχους περίπου 1,5 ίντσας, για ευκολότερο ψήσιμο.

Γυρίστε το ψάρι από την άλλη πλευρά. Με τη ράχη του να αγγίζει τη σανίδα, περάστε ξανά το μαχαίρι σας από το κεφάλι μέχρι την ουρά. Δεδομένου ότι το ψάρι σας είναι πιο ελαφρύ αυτή τη φορά, μπορεί να βρείτε τη διαδικασία κοπής πιο δύσκολη από την προηγούμενη.

Βήμα 7: Αφαιρέστε τα οστά

Απολέπιση και αφαίρεση οστών από το φιλέτο του εστιατορίου σεφ ψαριού σε λευκό ξύλο κοπής | πώς να φιλετάρετε κάθε ψάρι

Χρησιμοποιώντας τσιμπιδάκια, βγάλτε προσεκτικά τα κόκαλα από τα φιλέτα ψαριού σας. Ελέγξτε ξανά την ομαλότητα περνώντας τα δάχτυλά σας κατά μήκος της μέσης του ψαριού.

Βήμα 8: Αφαιρέστε το δέρμα και το λίπος

Ένας σεφ χειρίζεται ένα μεγάλο μαχαίρι και αφαιρεί το δέρμα ενός λευκού μπακαλιάρου | πώς να φιλετάρετε σωστά ένα ψάρι

Αντιμετωπίστε την πλευρά του δέρματος προς τα κάτω στη σανίδα σας. Κάντε μια μικρή τομή στο τμήμα της ουράς ανάμεσα στη σάρκα και το δέρμα. Κρατήστε το δέρμα σταθερά και τοποθετήστε το μαχαίρι σας σε ελαφρώς προς τα κάτω γωνία.

Ξεκινήστε να κουνάτε το δέρμα καθώς τρέχετε αργά το μαχαίρι σας προς το σημείο που βρισκόταν το κεφάλι. Καθώς προχωράτε, ανασηκώστε τη σάρκα για να βεβαιωθείτε ότι κόβετε όσο το δυνατόν περισσότερο κοντά στο δέρμα.

Συμβουλές:

 • Ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός και η πέστροφα της λίμνης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Κόψτε προσεκτικά το περιττό λίπος με το μαχαίρι σας.
 • Τα φιλέτα ψαριού σερβίρονται άπαχα, αλλά αν θέλετε να διατηρήσετε το λίπος, μπορείτε να το αφήσετε.

Βήμα 9: Ολοκληρώστε το

Κατεψυγμένο φιλέτο ψαριού που ξεπαγώνεται κάτω από τρεχούμενο νερό σε μεγάλο νεροχύτη από ανοξείδωτο χάλυβα | πώς να φιλετάρετε ένα ψάρι

Ξεπλύνετε τα φιλέτα σας με κρύο νερό και τρίψτε τα λέπια και το αίμα που είναι ακόμα κολλημένο στο ψάρι σας. Στεγνώστε τα χρησιμοποιώντας μια χαρτοπετσέτα ή καθαρό πανί πριν τα μαγειρέψετε. Βεβαιωθείτε ότι δεν θα μείνουν ίνες στη σάρκα.

Τώρα που μάθατε πώς να φιλετάρετε σωστά ένα ψάρι, μπορείτε να το αποθηκεύσετε και να το διατηρήσετε στην κατάψυξή σας για μελλοντική χρήση. Τα φιλέτα σας μπορούν να μείνουν εκεί για δύο έως τρεις μήνες, αλλά σημειώστε ότι τα ψάρια σας θα σαπίσουν αν δεν τα αποθηκεύσετε με πάγο.

Ανεξάρτητα από το είδος του ψαριού που ετοιμάζετε, το να μάθετε πώς να φιλετάρετε ένα ψάρι είναι ζωτικής σημασίας εάν μαζεύετε τα αλιεύματά σας. Δείτε αυτό το βίντεο από το Rokkit Kit και μάθετε πώς να φιλετάρετε έναν τόνο:

Το να ξέρεις πώς να φιλετάρεις ένα ψάρι είναι στην πραγματικότητα πιο εύκολο από όσο νομίζεις. Κάντε αυτή τη αγγαρεία το καλύτερο μέρος της όλης εμπειρίας σας στο ψάρεμα και απολαύστε αυτά τα νόστιμα φιλέτα μετά από μια υπέροχη μέρα ψαρέματος.

Έχετε άλλες ιδέες για το πώς να φιλετάρετε ένα ψάρι; Ενημερώστε μας στην ενότητα σχολίων παρακάτω!

Επόμενο:

 • ΒΙΝΤΕΟ Πώς να φτιάξετε θέλγητρα για ψάρεμα | Ψάρεμα DIY
 • Το παντοπωλείο σας είναι γενετικά τροποποιημένος σολομός;
 • Κεριά λεβάντας που ανακουφίζουν από το άγχος που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι

Συνάδελφοι οικοδεσπότες, θέλετε να βοηθήσετε άλλους να μάθουν από το ταξίδι σας με το να γίνετε ένας από τους αρχικούς μας συντελεστές; Γράψε για εμάς!

Ακολουθήστε μας στο Ίνσταγκραμ, Κελάδημα, Pinterestκαι Facebook!

Schreibe einen Kommentar