Εκτεταμένη Ευθύνη Παραγωγού: Καλύτερη Ανακύκλωση και Διαχείριση Πόρων

3
Εκτεταμένη Ευθύνη Παραγωγού: Καλύτερη Ανακύκλωση και Διαχείριση Πόρων

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί εσείς, ως καταναλωτής, πρέπει να σηκώσετε το βάρος της ανακύκλωσης στον κόπο, τον χρόνο και τα χρήματά της; (για πληροφορίες σχετικά με το πώς υπάρχει οικονομικό κίνητρο για ανακύκλωση και κυρώσεις κατά της απόρριψης γενικών απορριμμάτων σε περιοχές όπου οι δημοτικές αρχές επιβάλλουν συστήματα πληρωμής, ανατρέξτε σε μια από τις προηγούμενες αναρτήσεις ιστολογίου μας) Αν και είναι λογικό ένας καταναλωτής όποιος ήθελε να αγοράσει και να καταναλώσει ένα προϊόν θα πρέπει να έχει την ευθύνη να το απορρίψει με τον κατάλληλο τρόπο, δεν θα έπρεπε να αναλάβει κάποια ευθύνη και η εταιρεία που παρήγαγε το εν λόγω προϊόν; Αυτή ήταν η αλλαγή νοοτροπίας που έφερε την Εκτεταμένη Ευθύνη Παραγωγού. Αν κάνετε Google αυτή τη λέξη, θα βρείτε ότι περνάτε από πολύ φανταχτερά έγγραφα από διάσημους οργανισμούς και κολέγια, οπότε επιτρέψτε μας να τη θέσω με απλούς όρους για εσάς—EPR για Dummies.

Τι είναι η Εκτεταμένη Ευθύνη Παραγωγού (EPR);

Προηγουμένως, η ευθύνη ενός παραγωγού περιοριζόταν στην παραγωγή και τις πωλήσεις. Θεωρήθηκε αρκετό ότι ο παραγωγός φρόντισε κατά τη διαδικασία παραγωγής να μην βλάψει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων ή των κατοίκων της περιοχής του και ότι τα πωλούμενα προϊόντα του ήταν ασφαλή και δεν ενέχουν κινδύνους για το κοινό. Στη συνέχεια, η ευθύνη του παραγωγού έχει «επεκταθεί» (εξ ου και το όνομα) σε μεταγενέστερα στάδια του κύκλου ζωής ενός προϊόντος: απόρριψη, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.

Ενώ μιλάμε για όρους, ορισμούς και σημασιολογία, ας συζητήσουμε επίσης τη «διαχείριση προϊόντων», έναν όρο που χρησιμοποιείται συχνά εναλλακτικά με την Εκτεταμένη Ευθύνη Παραγωγού. Μπορούν και οι δύο να αναφέρονται στον τρόπο με τον οποίο οι παραγωγοί έχουν την ευθύνη για την απόρριψη και την ανακύκλωση των προϊόντων, αλλά το EPR το κάνει δηλώνοντας ότι η ευθύνη του παραγωγού σχετικά με τα προϊόντα έχει διευρυνθεί, ενώ η διαχείριση του προϊόντος υποδηλώνει ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς των προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών) έχουν ευθύνη. Μιλώντας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, οι καταναλωτές εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη να ανακυκλώνουν σωστά αφού ολοκληρώσουν την κατανάλωση των προϊόντων. Φανταστείτε όλοι οι καταναλωτές να μην ασχολούνταν με την ανακύκλωση των μπουκαλιών ποτών τους και απλώς να τα έριχναν στα γενικά σκουπίδια για να ταφούν. θα καθιστούσε άσκοπη όλες τις προσπάθειες των εταιρειών για ανακύκλωση. Οι καταναλωτές έχουν την ευθύνη να απορρίπτουν σωστά αυτά τα προϊόντα, ενώ οι παραγωγοί και οι εταιρείες επεξεργασίας ανακύκλωσης έχουν την ευθύνη να συλλέγουν και να επαναχρησιμοποιούν καθώς και πολλά άλλα στην αλυσίδα.

Τι τύποι προϊόντων υπόκεινται σε EPR;

Ποια προϊόντα υπόκεινται σε νομικές απαιτήσεις για συλλογή και επαναχρησιμοποίηση από τους παραγωγούς διαφέρει ανά χώρα και δικαιοδοσία. Ένας τύπος προϊόντος μπορεί να γίνει στόχος EPR επειδή μπορεί εύκολα να ανακυκλωθεί, αλλά το μεγαλύτερο κριτήριο που απαιτεί EPR είναι η περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκύπτει από την απόρριψη προϊόντων και υλικών σε χώρους υγειονομικής ταφής. Οι τύποι προϊόντων που συχνά υπόκεινται σε EPR περιλαμβάνουν χημικά προϊόντα όπως φυτοφάρμακα, φαρμακευτικά προϊόντα, χρώματα, μπαταρίες και ηλεκτρονικά είδη. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα μπουκάλια ποτών – γυάλινα ή πλαστικά – αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα συστημάτων EPR. Πολλές κυβερνήσεις αναθέτουν την ευθύνη για την ανακύκλωση (να πετάξουν χωριστά) τα μπουκάλια στους πελάτες χρεώνοντας προμήθειες κατάθεσης, μερικές υψηλότερες από άλλες, αλλά λίγες κυβερνήσεις προχωρούν παραπέρα και απαιτούν από τις εταιρείες παραγωγής να συλλέξουν και να επαναχρησιμοποιήσουν ένα συγκεκριμένο ποσό ή να πληρώσουν τιμωρητικές χρεώσεις.

Πώς επηρεάζει το EPR τις εταιρείες;

Δεν ταιριάζει με πολλές εταιρείες το γεγονός ότι θα έπρεπε να τηρήσουν μια ποσόστωση ή να πληρώσουν ένα «πρόστιμο» (το πιο συνηθισμένο, αν και υπάρχουν άλλα μέτρα για την παροχή κινήτρων στις εταιρείες). Ενώ το EPR μπορεί να μοιάζει με μια άλλη κατάσταση αντιστάθμισης όπου τα συμφέροντα μιας εταιρείας που επιδιώκει κέρδη πρέπει να περιοριστούν για χάρη της βιωσιμότητας, δεν χρειάζεται να είναι. Η καλύτερη διαχείριση των συσκευασιών και των αναλώσιμων μπορεί τελικά να εξοικονομήσει κόστος. Για παράδειγμα, απαιτείται 95% λιγότερη ενέργεια για την κατασκευή δοχείων αλουμινίου από ανακυκλωμένα υλικά από ό,τι από νέο ακατέργαστο αλουμίνιο. Σκεφτείτε το – όταν τόσο οι καταναλωτές όσο και οι εταιρείες προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι τα δοχεία/μπαταρίες/ηλεκτρονικά (όποια κι αν είναι!) θα επιστρέψουν στους αρχικούς τους παραγωγούς, εξοικονομεί χρόνο, προσπάθεια και χρήμα στην εταιρεία για να προμηθευτεί εκ νέου αυτά τα υλικά και επεξεργαστείτε τα.

Εμείς εδώ στην Ecube Labs τονίζουμε πάντα ότι η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και η αποτελεσματικότητα μπορούν να συνυπάρχουν. Ελπίζουμε ότι περισσότερα προγράμματα EPR που πιάνουν 2 πουλιά με 1 πέτρα θα αναπτυχθούν περαιτέρω και θα εξαπλωθούν παντού.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

Schreibe einen Kommentar